The first project represents the penultimate design of my studies. The brief was to create an architecture which reacts to a hypothetical or real-life environmental event. The ‘event’ could be anything of our choosing as long as it posited a suitable level of significance. The event which I chose to explore was the flooding of unused pit mines as a means to rehabilitate the surrounding areas after mines close down. As to be expected from such a project significant time was spent studying a specific site and the processes and consequences of pit mining. Flooding of pit mines is common practice for unproductive facilities, and as such, I felt it gave me a suitable balance between real world scenarios and room for speculative experimentation. New Zealand’s largest pit mine is located in the town of Waihi - just north of Tauranga - and is soon to flooded, so the choice of a specific site was easy. An important part of this particular brief was that imagery and communication from the project was to be stylistically coherent and would develop iteratively as a hybrid alongside the building itself. As can be seen from the following extracts the final proposition constituted a large water filtration tower constructed of pre-cast concrete rings, connected to the lake side with a landscape walkway dotted with various pavilions.

You may also like

Back to Top